vrijdag 2 november 2012

Haakon Stotijn


LEVENSBERICHT VRIJDAG 2 NOVEMBER 2012
















Op bovenstaande opname o.l.v. de vader van André Rieu, kunnen we de prachtige hoboklank horen zoals die werd bespeeld door Haakon Stotijn.

 
De Stotijns waren een zeer muzikale familie; de vader van Haakon was Jaap Stotijn, die 1ste hoboïst was van het Residentieorkest. Hij was een van de figuren aan wie Adriaan Venema een broertje dood had, omdat hij zich had laten inschrijven bij de Kultuurkamer.
Uit het huwelijk van deze Jaap met Helena Kooper werden twee kinderen geboren, dochter Ellen en zoon Haakon. Beiden traden in de voetsporen van hun vader respectievelijk als harpist en hoboïst. 
Fameus was het optreden van vader en zoon in het concert voor 2 hobo's van Alexander Voormolen.

Helaas overleed Haakon na een langdurig ziekbed reeds op 49 jarige leeftijd, wat voor zijn vader een zware slag was.

De prachtige warme toon die beide Stotijns aan hun instrumenten wisten te ontlokken dankte beiden feitelijk aan de leraar van Jaap, bij wie deze zes jaar lessen heeft gevolgd. Deze Dirk van Emmerik wees Jaap op de overeenkomst met de zangtechniek en Jaap heeft deze methode vervolmaakt door zelf zanglessen te nemen. De twee rieten van de hobo waren voor hem de stembanden en gebruikte de mon-,keel en neusholtes als resonans. Daardoor ontstond de prachtige, zangerige toon.
 

1 opmerking:

Unknown zei

Beste Spechtiania,
Jaap Stotijn was getrouwd met Geertruida (Trui) Molenaar.
Haakon Stotijn overleed op 3 november 1964.
Misschien kunnen deze fouten op de pagina worden aangepast?
Met vriendelijke groet,
Marc Stotijn