woensdag 21 november 2012

Kerken in Goes



In 1987 brachten we onze vakangtie door in Zeeland en wel op een camping van de NCC in Kortgene. Niet ver daarvandaan ligt de stad Goes en die hebben we op 14 juli bezocht. Vanzelfsprekend ging ik als eerste naar  de monumentale Maria Magdalenakerk,  waarvan onmiddellijk de enorme hoogte van het houten gewelf opvalt en daarnaast het prachtige front van het orgel dat op het moment dat wij er waren bespeeld werd.

Deze kerk is een kruiskerk bestaande uit een schip, een dwarsschip en een koor. Dit huidige koor is gebouwd tussen 1455 en 1470. Eigenlijk wilde men een hallenkerk bouwen, maar tijdens de bouw heeft men die plannen veranderd. In 1618 brandde het oorspronkelijke schip af en werd al in 1619 herbouwd door werklieden uit Antwerpen.
Helaas gaat op 5 oktober 1578 de kerk over in handen van de Protestanten en werden de altaren en beelden vernield.
Momenteel zijn er 241 zerken in de kerk te zien. Een van de kunstschatten die bewaard is gebleven na de Alteratie is de Preekstoel, waarvan de "kuip" dateert uit 1594 en de trap uit 1750. De koperen lezenaar dateert uit 1769 en is vervaardigd door de Rotterdamse kunstenaar Johannes Specht. 

Fraai is de Heerenbank onder het orgel in 1654 vervaardigd door schrijwerkers uit Goes Piet Barents en Jasper Fonteijne.
In de toren bevinden zich het uurwerk en het uit 47 klokken bestaand carillon. Het uur-en speelwerk is van de hand van de Horlogemaker Thomasz. van den Brande, afkomstig uit Delft.
De klokken van het Carillon werden gegoten door Alexius Petit uit Someren en Pieter Van der Ghein uit Leuven. Het dateert uit 1762.

Het orgel in deze kerk is geen Nederlands orgel, maar een Engels produkt. William Deacons bouwde het in de jaren 1643-1645. In de loop der eeuwen zijn er veel aanpassingen aan verricht. Het huidige orgel is het werk van de firma Marcussen uit Denemarken.
Het orgelfront is v ervaardigd in de periode van 1704 tot 1711. De schilderingen zijn geschilderd door de kunstschilder Abraham Busschop. Het beeldhouwwerk is vervaardigd door de beeldhouwer Jan de Quant. afkomstig uit Goes.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een lastig ding om te fotograferen, die kerk. Hij is zooooooo groot. Leuk om eens te zien hoe hij er van binnen uitziet. Ik heb er jaren bij in de buurt gewoond, en ik kreeg laatst terecht het verwijt dat ik mijn omgeving niet kende.

Anoniem zei

Altijd informatief.
Graag gelezen.
Je bouwt zo je documentatie op.