donderdag 1 november 2012

Inteelt bij de Habsburgers



LEVENSBERICHT 1 NOVEMBER 2012

Het beste voorbeeld van de inteelt bij de Habsburgers is Karel II van Spanje,  die 1 november 1700 overleed.

6 november 1661 werd hij geboren in Madrid als zoon van Filips IV  en Maria Anna van Oostenrijk. Karel was zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapt. Alle uiterlijke kenmerken die typisch waren voor de leden van het huis Habsburg, waren bij hem nog uitvergroot. Opvallend is dat op het portret van Juan Carreno de Miranda dit getoond wordt.

Toen hij 35 jaar oud was, bleek dat hij lichamelijk een wrak was en dat ook zijn geestelijke toestand slecht was. Feitelijk werd hij van kinderlijk al seniel en omdat hij dus niet in staat was te regeren nam zijn moeder dit van hem over.
Zij behandelde hem heel slecht en dit wekte de woede op van Juan II, een bastaardzoon van Filips IV en hij verdreef Maria Anna uit Madrid. Helaas stierf hij al in 1697 en kon Maria Anna weer terugkeren naar het Escoriaal.

Ondanks zijn gesteldheid trad Karel toch tweemaal in het huwelijk; de eerste keer met Marie Louise van Orléans op wie hij echt verliefd was. Tot gemeenschap was hij echter niet in staat en dus namen beiden hun toevlucht tot het Gebed. Natuurlijk hielp dit niet en werd zij nooit zwanger. Het huwelijk duurde 10 jaar en ze stierf tijdens een paardenrit, waarschijnlijk aan de gevolgen van een niet goed behandelde appendicitis.

Karel werd gedwongen nog een keer te trouwen en wel met Maria Anna van Beieren, schoonzus van Keizer Leopold I. Steeds duidelijker openbaarden zich de waanzin bij Karel en vooral zijn morbide neigingen om gestorven familieleden op te graven en daarbij te gaan zitten huilen, waren daar een voorbeeld van.

Vanzelfsprekend bleef ook dit huwelijk kinderloos en werd Karel gedwongen een kleinzoon van de Franse Koning Lodewijk XIV aan te wijzen tot zijn opvolger. Dat was Filips van Anjou, die onder de naam Filips V ging regeren.

Op zijn sterfbed sprak Karel de beroemde zin Veel mensen zeggen dat ik behekst ben en ik geloof het best, dat zijn dingen die ik ervaar en waaronder ik lijd.


Geen opmerkingen: