zondag 25 november 2012

De Mechelse schilder Hans Bol



 




















16 december 1534 werd in Mechelen de schilder Hans Bol geboren, die naast het schilderen, dat hij leerde van zijn ooms Jacob en Jan Bol, zich ook bezig hield tekenen, het verluchtigen van boeken en graveren.
In zijn woonplaats Mechelen werd de techniek van het schilderen met waterverf op doek met gebruik van tempera toegepast bij het maken van wanddecoraties, Maar juist deze techniek was erg onderhevig aan aantasting en daarom is er maar weinig van bewaard.

Na een tweetal jaren in Heidelberg doorgebracht te hebben werd hij in 1560 toegelaten tot het Sint Lucasgilde in Mechelen. Noodgedwongen vluchtte hij naar Antwerpen toen Mechelen door de Spanjaarden in 1572 werd ingenomen en ging zich daar bezig houden met het schilderen van miniaturen.

In 1584 verhuisde hij naar Bergen op Zoom en van daar via Dordrecht , Delft terecht in Amsterdam, waar hij de rest van zijn leven bleef wonen. Hij stierf er op 20 november 1593.

Deskundigen zeggen dat zijn werk duidelijk invloeden laat zien van Pieter Bruegel de Oude, maar dat het ook verwantschap toont met tijdgenoten als Jacob Grimmer en Joachim Patinir. Zelf had ook leerlingen zoals Jacob Savery en Joris Hoefnagel.

Hij schilderde olieverfschilderijen en aquarellen met daarop landschappen, maar ook bijbelse en Mythologische voorstellingen.
 


Geen opmerkingen: