zaterdag 22 juni 2013

Impressie A.F.Th.v.d.Heijden wandeling vrijdag 21 juni 2013


Vrijdag 21 juni met een goede vriend naar Amsterdam gereden - de fietsen stonden op de twinny load - om daar in Oud Zuid de naar de schrijver Adri van der Heijden genoemde wandeling te lopen. Theo, de vriend met wie ik de Universiteit voor kleine luyden heb gevolgd en die inmiddels net zoals schrijver van dit artikel gepensioneerd is na een werkzaam leven van ongeveer 40 jaar in het onderwijs, had vrij snel na het uitkomen van Tonio dit boek gelezen en zelf ben ik inmiddels op bladzijde 350 beland.

We hebben de auto neergezet in het Bosplan en zijn vandaar eerst naar het huis van zijn zoon (Haarlemmerstraat) gereden; daar werden we vergast op een lekker kopje koffie. Het bleef regenen; de weersvoorspellingen gaven geen verbetering aan; derhalve besloten we het er toch op te wagen en fietsen naar De Lairessestraat, alwaar we onze fietsen hebben gestald om daarna aan de hand van het boekwerkje hiernaast afgebeeld door Oud Zuid te wandelen.


Voor beiden van ons was het tegelijk een nostalgische toer, want beiden hebben we hier vele voetstappen liggen. Iets wat ons in onze jeugd nauwelijks was opgevallen; daar had je toen geen belangstelling voor, viel nu des te meer op namelijk de groene aanblik van dit stadsgedeelte. Waar je ook loopt zie je bomen en tegen vele huizen planten.







Adri woonde in de Johannes Verhulststraat op nr. 64; ik zelf heb enige tijd gewoond op nr.71, een prachtig groot herenhuis, dat liefst 15 kamers telde. Er tegenover was toendertijd een kapper gevestigd; ik heb het nu over 1967. Tot onze verrassing is er ook nu nog een kapperszaak. We zijn even naar binnen gegaan om te vragen sinds wanneer in dit pand een kapperszaak was gevestigd. De huidige heer vertelde dat dat sinds 1958 het geval was.



We lopen verder en komen in de Jacob Obrechtstraat alwaar de Rooms Katholieke Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans, in de volksmond Obrechtkerk genoemd. Het is een neoromaanse kruisbasiliek die werd gebouwd tussen 1908 en 1911 naar een ontwerp van Jos Cuypers en Jan Stuyt. Het gebouw laat een front zien, gericht naar het oosten met aan beide kanten twee forse torens en een lagere vieringtoren aan de westkant. Veel in die tijd bekende kunstenaars hebben aan het interieur gewerkt w.o. Matthieu Wiegman, Otto van Rees, John Rädeker en Mari Andriessen.
Vanzelfsprekend heb ik van dit fraaie interieur een paar opnames gemaakt.





Na dit bezoek aan deze prachtige kerk, die een bloeiend parochieleven kent, lopen we verder en vergapen ons aan de prachtige huizen die een grote diversiteit qua architectuur laat zien. Adri woonde toen zijn zoon werd geboren in 1988 in een appartementencomplex dat gebouwd werd in 1927 en liefst 7 kamers bevatte en de naam Oldenhoeck draagt.




Het is inmiddels over enen en onze magen beginnen te knorren; we zijn inmiddels aangeland op het Roelof Hartplein, waaraan een aantal bekende gebouwen liggen dieeen rol hebben gespeeld in ons of in andermans geschiedenis. 
Nadat we geslaagd waren voor de Kweekschool gingen we ieder onze eigen weg en namen in restaurant Wildschut afscheid van elkaar. Nu gingen we in deze gelegenheid lunchen met daarbij een lekker wijntje. Naast dit restaurant ligt wat naar achteren een huizenblok; in een daarvan heeft Hella Haasse gewoond. Iets meer naar rechts ligt het gebouw waarin vroeger het gymnasium was gevestigd en waar een wederzijdse kennis van ons, momenteel ook woonachtig in Vianen, in zijn Amsterdamse tijd leerling was. Nu zit er een horecagelegenheid in.


Adri v.d. Heijden was een groot innemer en een van de gelegenheden waar hij met zijn vriend Jean Franssens geregeld kwam Café Welling. Helaas was het gesloten dus konden we alleen even op een bankje staand voor dit café even zitten en heb ik genoten van mijn eerste sigaartje deze dag. Ondertussen gebeurtenissen uit het verleden ophalend.




Het regende ondertussen nog steeds, maar dat mocht de pret niet drukken, want we hadden het veel te druk met het kijken naar al de prachtige panden waar we langs kwamen. Opvallend dat we daar beiden zoveel van kunnen genieten. Amsterdam blijft een fantastische stad en in dit stadsdeel is het opvallend schoon. Daarnaast worden er enorm veel panden opgeknapt; het moet heerlijk zijn om er te wonen. Helaas ontbreken ons daar de pecunia voor.

Lopend richting De Lairessestraat komen we bij een prachtig gelegen vijver, omzoomd met enorme panden. Dat zoiets midden in een stad bestaat? ! Opnieuw verbazen we ons er over dat dit in een stad bestaat. Je waant je bijna in het buitenland. Onderstaande foto's geven een goed beeld van de arcadische sfeer daar.


We wilden nog naar de Begraafplaats Buitenveldert, waar de op 23 mei 2010 verongelukte zoon van Adri,  Tonio begraven ligt.  We fietsen naar deze begraafplaats en vinden snel het graf. Het ziet er zeer onverzorgd uit alsof er al lange tijd niemand is geweest. In de media heeft Mirjam laten doorschemeren dat ze regelmatig Tonio opzoekt. Waarschijnlijk hoort dit ook bij het publicitair optreden om de verkoop van het boek "Tonio " te vergroten. De foto van Tonio is in deze korte tijd al helemaal verkleurd.




We fietsen terug naar het Bosplan en rijden terug naar Vianen, waar we rond 17.00 uur de Spechtstraat binnen rijden. 
Al met al was het ondanks het slechte weer een prima dag!

Hieronder nog een paar foto's van deze dag.



Bij zoon Frank thuis, waar we genoten hebben van de koffie en geschuild hebben voor een hevige regenbui.



Wat een bijzondere bouwstijl!



Op het Dufayplein, overigens een prachtig klein plein vol groen, staat een oud schoolgebouw met dit tegelplateau.


Tot slot dit schilderij dat achter in de Obrechtkerk hing.

1 opmerking:

Michel zei

'Naast dit restaurant ligt wat naar achteren een huizenblok; in een daarvan heeft Hella Haasse gewoond.'
Hoe komt u aan deze informatie? In de complete biografie van Haasse op internet komt dit adres niet voor.