zondag 16 juni 2013

onbekende schilders


De vierde Sloveense schilder over wie ik dit artikel schrijf  is Matijma Jama. . Hij zag het levenslicht op 4 januari 1872 in Ljubljana, waar hij de lagere school volgde. Het gezin verhuisde naar Zagreb; hij wilde liever een schildersopleiding volgen dan naar een hoge school. En in 1890 ging hij München waar hij privé schilderlessen kreeg.


In 1892 ging hij weer terug naar Ljubljana en maakte daar illustratie voor het tijdschrift Dom in svet.
In 1897 keerde hij weer terug naar München waar hij student werd aan de school van zijn landsman Anton Azbe. In 1902 trouwde hij met de Duitse schilderes Luiza van Raders. Matijma was een onrustig man en kon nooit lange tijd blijven. 




Teruggekeerd in Slovenië, vestigde hij zich na gewoond te hebben in Bled, Rasica en tenslotte in Ljubljana. Hij schilderde olieverfschilderijen, maar daarnaast maakte hij illustraties voor verschillende boeken van de beroemde schrijver Ivan Cankar.

Jama bewonderde de Franse impressionisten en dan vooral Claude Monet. Gedurende de laatste jaren werkte hij samen met andere Sloveense kunstenaars en werd een echte impressionist. Dat paste hij vooral toe in landschappen.


Er zijn ongeveer 450 werken van hem bewaard gebleven. 6 April 1947 overleed hij. 


Geen opmerkingen: