dinsdag 25 juni 2013

levensbericht 21 juni


Waarschijnlijk is de figuur waaraan ik it levensbericht wijd de eerste belangrijke Engelse architect, die daarnaast veel invloed heeft gehad op het theater.


Van zijn jeugdjaren is bitter weinig bekend; wel weten we dat hij aan het eind van de 16de eeuw architectuur ging studeren in Italië. Niet voor niets vertoont zijn  werk invloeden van Andrea Palladio.


Teruggekeerd in zijn vaderland krijgt hij de opdracht om in 1616 het ontwerp voor Queen's House in Greenwich te maken en in 1622 mag hij het ontwerp voor de Banqueting Hall in het Palace of Whitehall maken. 
De opdrachtgever laat Pieter Paul Rubens een plafond beschilderen. Jones had veel belangstelling voor toneelontwerpen en hij ontwierp voor het theater een aantal masques van Ben Johnson. Tussen dezed twee ontstond een beroemde twist over de vraag wat belangrijker was het toneelontwerp of de literatuur.


Waarschijnlijk is Jones ook de eerste die sets binnen het Engelse theater bracht die konden bewegen.
Aan zijn carrière kwam een einde bij aanvang van de Engelse burgeroorlog in 1642. Tien jaar later overleed Inigo Jones op 21 juni 1652.
Invloeden van hem kunnen we zien in gebouwen van 18de eeuwse architecten als Lord Burlington en William Kent. 

Geen opmerkingen: