vrijdag 28 juni 2013

levensbericht 25 juni


Dit levensbericht wijd ik aan Charles de Batz de Castelmore; ik zie lezers van Spechtiania al hun wenkbrauwen fronsen en zich afvragen "Wie is dat nu weer "? Noem ik  de naam d' Artagnan dan is er een aha erlebnis. Hij is namelijk de romanfiguur in de boeken van Alexandre Dumas.


Deze Charles werd in 1611 in Lupiac geboren als zoon van Bertrand de Batz - Castelmore en Francoise de Montesquiou;  zij was de dochter van de Heer van Artagnan. Toen zijn  broer overleed erfde hij de titel Comte d'Artagnan. 


Bertrand was gardeleider onder koning Henri IVen kwam om het leven toen hij deze wilde redden bij een aanslag. Net als zijn broers wilde Charles ook musketier worden, maar omdat hij geen militaire achgtergrond had, weer hij eerst geweigerd. De toenmalige aanvoerder van de Musketiers, de graaf van Troisville die zijn vader goed kende, zorgde ervoor dat hij toch toegelaten werd. 


In 1646 werden de Musketiers door Kardinaal Mazarin ontbonden; hij genoot schijnbaar zoveel vertrouwen dat hij div erse gevaarlijke opdrachten kreeg o.a. informant voor Mazarin, maar ook van de jonge Lodewijk IV kreeg hij opdrachten. 
Mazarin moest tijdens de tweede Fronde vluchten naar Brühl en werd daarbij begeleid door d'Artagnan. Die beloonde hem daarvoor door hem in 1657 de leiding te geven over de heropgerichte Musketiers. Toen Mazarin in 1661 stierf kwamen de Musketiers in dienst van de koning.

Ondertussen was d'Artagnan getrouw met barones Charlotte de Chanlecy, die leefde van 1624 tot 1683. Zij was eerder getrouwd met kapitein Léonard de Damas, die sneuvelde tijdens het belag van Arras. Het huwelijk was niet echt gelukkig, ondanks dat er twee kinderen werden geboren. Charlotte hield niet van Parijs en zij keerde dus terug naar haar baronie in Sainte-Croix.
9 juni ging Lodewijk op weg voor een lange reis naar het zuiden van Frankrijk waar hij op 9 juni 1660 ging trouwen met prinses Maria Theresia- een spaanse prinses.
De man die in de romans van Dumas een kwalijke rol speelt, Nicolas Fouquet en minkister van Financiën was, werd op last van de koning door 'd Artagnan gevangengenomen omdat hij zich enorm had verrijkt en volgens zijn rivaal Colbert bezig was met een staatsgreep.


In 1667 benoemde Lodewijk d'Artagnan tot gouverneur van de stad Rijssel, maar daar hield hij het niet lang uit, want hij was absoluut geen bestuurder en verlangde voortdurend naar het slagveld. 
Die kans kwam er toen hij als gardeofficier van Lodewijk op 62 jarige leeftijd het beleg van Maastricht leidde. Daarbij werd hij bij de Tongerse Poort geraakt door een kogel die zijn keel trof.  Momenteel bevindt zich daar eenstatdspark met een standbeeld van d'Artagnan.


Waar hij begraven ligt is niet bekend, maar volgens de historicus Odile Bordaz ligt hij op de begraafplaats van de Sint Peter en Pauluskerk in Wolder 9 tegenwoordig een wijk van Maastricht. Zij heeft nog geen toestemming gekregen voor een opgraving.


Gatien de Courtilz de Sandras heeft de herinneringen van d'Artagnan opgeschreven en in de 19de eeuw schreef Alexandre Dumas zijn beroemde trilogie. Zijn boeken waren een enorm succes en werden dikwijls verfilmd. Er werd ook een musical naar zijn levensverhaal gemaakt.


Geen opmerkingen: