woensdag 19 juni 2013

levenbsbericht 15 juni


18 oktober 1831 kregen Wilhelm I en Augusta van Saksen-Weimar een zoon die zij de naam Frederik Willem gaven. 


Van jongsaf aan was de verstandhouding tussen vader en zoon moeizaam omdat hij over alles totaal anders dacht dan zijn conservatieve vader. Men beschreef hem als liberaal en dat gold als een vloek in het oerconservatieve Pruisen.

Zelf trad hij in 1858 in het huwelijk met een dochter van de Engelse koningin Victoria, die heel origineel ook Victoria heette en en haar echtgenoot zeer beinvloedde. Uit dit huwelijk werd een zoon geboren Willem, die helaas onder grote invloed van Bismarck kwam.



In 1861 stierf Frederik Willem IV en werd Willem I koning van Pruisen en werd Frederik Willem kroonprins. Willem I wilde het Pruisische leger hervormen en dreigde met aftreden toen het parlement zijn plannen dwarsboomde. Uiteindelijk bleef hij toch aan de macht en vervloog de hoop van de kroonprins om spoedig koning te worden. Hij kreeg wel belangrijke commandoposten tijdens de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog die plaatsvond in 1866 en de Frans-Duitse Oorlog in 1870-1971. 

Frederik Willem was een kettingroker en het was dus niet onverwacht dat er in 1887 bij hem keelkanker werd geconstateerd. Het belachelijke deed zich voor dat zijn Engelse en Duitse artsen het niet eens konden worden over de behandeling en toen uiteindelijk toch werd geopereerd bleek dat bij het weghalen van het strottenhoofd er al uitzaaingen waren. 
Door de operatie kon de de Kroonprins niet meer spreken. Zijn vader stierf in 1888 en hoewel al terminaal ziek werd hij toch koning. Zoals verwacht duurde dat niet lang; na 99 dagen kwam er een einde aan zijn regering.
Op zijn beurt volgde zijn zoon hem op en noemde zich Koning Willem II.


Geen opmerkingen: