zondag 23 juni 2013

levensbericht 20 juni



20 juni 1837 overleed op Windsor Castle koning Willem IV van het Verenigd Koninkrijk. Hij was de derde zoon uit het huwelijk van koning George III en diens vrouw Charlotte.


Zijn twee oudere broers waren George, prins van Wales en Frederik, hertog van York. Dat hij toch koning werd, was een volslagen verrassing.

Zijn opvoeding kreeg hij van privéleraren, maar op 13 jarige leeftijd kwam hij als adelborst bij de Koninklijke Marine. Als zodanig was hij getuige van de Zeeslag bij Kaap Vincent in 1780. Er wordt beweerd dat George Washington van plan was om hem tijdens zijns verblijf in de staat New York te ontvoeren.
Hij klom op de hiërarchische ladder; luitenant, toen kapitein en nadat hij op bevel van de koning naar West Indië vertrok, kwam hij onder rechtstreeks bevel te staan van de beroemde Horatio Nelson, die hem in 1789 tot admiraal bevorderde.

Willem wilde net als zijn oudere broers de titel van hertog krijgen, waarin zijn vader, met wie zijn relatie niet best was, pas in 1789 instemde.
Het eigengereide optreden van George III deed de oppositie tegen hem groeien en zijn drie zonen sloten zich daarbij aan. In 1790 stapte hij uit de Marine en bracht het grootste deel van zijn tijd door in het Hoger Huis, om daar zijn broer, de Prins van Wales te verdedigen, die de ergernis had opgewekt door zijn exuberante wijze van leven. 
Willem hield er liberale ideeën op na o.a. wat betreft de afschaffing van de slavernij in de koloniën.

Intussen had hij een Ierse actrice leren kennen Dorothea Bland, die het pseudoniem Dorothea Jordan droeg. Samen kregen zij 10 kinderen, 5 zoons en 5 dochters, die de achternaam FitzClarence droegen. In 1811 maakte Willem een einde aan deze relatie.

6 november 1817 trad er een grote verandering op de troonsopvolging; op die datum stierf namelijk Prinses Charlotte Augusta, de dochter van de Prins Regent en als zodanig tweede in de lijn van troonsopvolging. 
Een jongere broer van Willem, Adolf, de hertog van Cambridge kwam uit Duitsland met een huwelijkscandidate voor Willem, Augustua van Hessen-Kassel. Willem vond haar maar niks, waarop Adolf maar met haar trouwde.


Uiteindelijk trad Willem op 11 juli 1818 in het huwelijk met Adelheid van Saksen-Meiningen; hij was liefst 27 jaar ouder dan zijn echtgenote.


Toen George IV overleed werd Willem op 64 jarige leeftijd toch nog koning. In tegenstelling met met zijn broer hield hij niet van pracht en praal, maar probeerde door persoonlijke contacten met het volk het aanzien van het vorstenhuis te verbeteren.

Zijn regeringsperiode duurde 7 jaar; hij stierf kinderloos en hij werd opgevolgd door Ernst August I.

 

Geen opmerkingen: