vrijdag 21 juni 2013

levensbericht 19 juni


Nederland heeft weinig "grote " tenoren voortgebracht en toen het leek dat we er een hadden ontdekt stierf die reeds voordat hij de verwachtingen kon waarmaken. De man waar het hier om gaat werd op 10 mei 1920 te Den Haag geboren als Johannes Jansen. Zijn familie bezat veel toneelspelers en zelf ging hij ook acteren en bleef dat doen ook toen hij een zangerscarriere probeerde op te bouwen.


36 jaar oud - op 25 augustus 1956 trad hij voor het eerst op bij de Nederlandse Opera in de rol van Canio in de opera Paljas. Zijn stem was natuurlijk ongeschoold en vertoonde nog vele gebreken, maar toch kon men er al een fraaie kern in ontdekken. Gelukkig ging hij zanglessen nemen en werd zijn geluid egaler.
Helaas voor hem nam men hem in Nederland nit serieus als zanger; immers hier gold toendertijd het adagium " een toneelspeler speelt toneel en een zanger zingt " Iemand die beide zaken wil doen is niet serieus te nemen.
Zijn grootste successen behaalde hij in Londen waar hij in het beroemde operatheater Coven Garden zong in opvoeringen van Turandot, Aida en Carmen. Alle drie de rollen feitelijk te zwaar voor zijn stem, die nog te weinig geschoold was.
Inmiddels had hij het pseudoniem Hans Kaart  aangenomen en was getrouwd met de Schotse zangeres Carolien Raitt. 


Helaas overleed Hans nadat er complicaties waren opgetreden na een ooropereatie in een ziekenhuis te Lugano.

Er bestaan alleen opnamen van deze tenor aan het begin van zij n carriere, toen er nog veel onvokomenheden in zijn stem zaten en veel stijl heeft hij nog niet; hij denkt dat larmoyant zingen bij opera hoort. Jammer dus dat er geen opnamen begin jaren zestig zijn gemaakt.

We kunnen zijn acteerprestaties nog bewonderen in een 4 tal films. w.o.Dorp aan de Rivier en Fanfare. 

Geen opmerkingen: