donderdag 27 juni 2013

levensbericht 24 juni



In deze serie biografische artikelen aan de hand van de sterfdagen heb ik tot nog toe weinig aandacht geschonken aan Amerikaanse presidenten. Toevallig stierf 24 juni 1908 Grover Cleveland de 22ste president van de Verenigde Staten. 


Hij behoorde tot de Democratische Partij en was aanvankelijk advocaat; werd burgemeester van Baffalo en gouverneur van de staat New York. Bij de presidentsverkiezingen van 1884 versloeg hij James Blaine.



4 maart 1894 betrad hij het Witte Huis en omdat hij niet getrouwd was fungeerde zijn zus Rose Cleveland  als first Lady. Zijn kabinet bevatte slechts 10 ministers. De Amerikanen  beschouwden hem als een moedig, eerlijk en onomkoopbaar man.
Maar hij had een slechte verhouding met de pers, joeg het bedrijfsleven tegen zich in het harnas om zijn streven naar verlaging van de invoerrechten en gebruikte naar de mening van het Congres te vaak zijn veto recht.
Vanwege deze laatste drie punten verloor hij dan ook de presidentsverkiezingen van 1888 tegen de Republikein Benjamin Harrison.


Deze vaardigde in 1890 een acte uit de zogenaamde Sherman Silver Act, waarin stond dat zilver aan de basis stond van de geldhuishouding. Toen Cleveland in 1892 zich opnieuw candidaat stelde voor het presidentschap won hij tot ieders verbazing van de zittende president Benjamin Harrison. In 1893 verving  Cleveland het zilver door goud. 


Opzienbarend was dat hij op 2 juni 1886 in het huwelijk trad met de 27 jaar jongere Frances Clara Folsom en de plechtigheid vond plaats in het Witte Huis. Dat is daarna nooit meer gebeurd.
71 jaar oud overleed hij aan een hartaanval.



 

Geen opmerkingen: