zondag 2 juni 2013

levensbericht 1 juni 2013


Gisteren overleed de Belgische kleinkunstenaar Miel Cools, die we gerust de nestor van de kleinkunst in Vlaanderen kunnen noemen.



Hij zag het levenslicht inHerk-de-Stad en begon met zijn kleinkunstcarriƩre in 1954 met het schrijven van de studentenoperette De misbakken student. Vanaf 1960 trad hij op met liedjes van Toon Hermans, Jules de Corte e.a., maar al gauw ging hij zijn eigen liedjes schrijven op teksten van Vlaamse dichters als Bert Broes, Jaak Dreesen en Louis Verbeeck.


Hij gebruikte bij zijn optredens geen decor, maar ging eenvoudigweg op een kruk zitten, begeleidde zichzelf op de gitaar en wist desondanks het publiek te boeien, met zijn aangename zangstem. Vanaf 1970 presenteerde hij ook een eigen radioprogramma Er trilt een snaar.

In 2004 vierde hij zijn 50 jarig artiestenbestaan en het jaar daarop trad hij weer op met een nieuw programma "D'r was toch nog iets!!!, waarin hij werd bijgestaan door de gitariste Jokke Schreurs en de accordeonist Ivan Smeulders. 

Helaas liet zijn gezondheid hem in de steek en stopte hij op advies van de artsen met optreden in 2007.

Vorig jaar werd hij onderscheiden met een Gulden Spoor, een prijs voor mensen die door hun prestaties op cultureel gebied een opvallende betekenis hebben gehad in de Vlaamse samenleving. 

Geen opmerkingen: