zondag 2 juni 2013

culturele zaken in de maand april 2013


De biografie floreert momenteel in Nederland en gelukkig wordt er ook aandacht besteed aan de mindere goden; zo verscheen er begin april een biografie over de schrijver Ab Visser, geschreven door Michiel van Diggelen.




Aan het Leidseplein stond in de vorige eeuw het atelier van J.Merkelbach, die enorm veel portretten van onbekende mensen heeft gemaakt. Gelukkig is het archief van 40.000 foto's bewaard gebleven en op een speciale website voor belangstellenden ontsloten.
In het NRC zijn inmiddels al een paar foto's "ontcijferd "en weten we wie de afgebeelde persoon is.

In het bekende Parijse museum d'Orsay is een tentoonstelling gaande onder de titel Lánge du bizarre. Le romantisme noir de Goya à Max Ernst. Centraal staan de werken van de laat-negentiende eeuwse symbolisten w.o. Gustave Moreau, Edvard Munch en Franz von Stuck.

In het Groninger Museum wordt aandacht geschonken aan vrouwelijke kunstenaars vóór en na de Russische revolutie. Er worden werken getoond met post-impressionistische landschappen en constructivistische abstracties, en suprematistische mensfiguren.

7 april overleed op 67 jarige leeftijd de Spaanse filmregisseur Bigas Luna, die in zijn films zijn grote liefde voor der cultuur, de mensen, landschappen, feesten en eten voor zijn vaderland leit zien. Het beste kunnen we dit zien in zijn meesterwerk Jamon, jamon, gedraaid in 1992.


De grondvester van het cosmeticaconcern Leonard Lauder heeft zijn verzameling kubistische schilderijen w.o. Braques, Picasso's, en Legers geschonken aan het Metropolitan Museum in New York. Met deze schenking is dit museum hét museum geworden voor vroeg twintigste eeuwse kunst.

In het museum  Meermanno in Den Haag wordt voor het eerst in Nederland aandacht besteed aan Russische Prentenboeken gepubliceerd in de jaren 1890 tot 1992. Het laat de ontwikkeling zien van de avant-garde naar het socialistisch realisme. 

De klassieke muziek heeft een gevoelig verlies geleden met het overlijden van de Engelse dirigent Sir Colin Davis. Aanvankelijk was hij klarinettist. Hij wilde dirigent worden, maar omdat hij geen piano kon spelen werd hij voor directielessen geweigerd. Om zich de grondbeginselen van het dirigeren eigen te maken richtte hij zijn eigen orkest op. Nadat hij was ingevallen voor een zieke Otto Klemperer, brak hij door en maakte ontelbare opnamen. Hij was een groot promotor van Sibelius.


Op 88 jarige leeftijd overleed in haar woonplaats de Amerikaanse ballerina Maria Tallchief. Haar naam geeft het al aan; zij was de dochter van een Osage vader en als zodanig de eerste "native "Amerikaanse ballerina. Haar Indiaanse naam was Marie Tall Chief.

100 jaar geleden werd de eerste griezelfilm in de bioscopen vertoond; het was bovendien een van de eerste kunstzinnige films waarvoor de muziek speciaal werd gecomponeerd. De film werd in 1913 gedraaid in Neubabelsberg en de titel was Der Student von Prag. Onlangs heeft men deze film schitterend gerestaureerd. Regisseur van de film van Ewers, die leefde van 1871 tot 1943 en hij koos Guido Seeber als cameraman. De muziek werd gecomponeerd door een leerling van Franz Lizt nl. Josef Weiss.

Dat het impressionisme in de schilderkunst ook in Slovenië werd beoefend kunnen we zien op een tentoonstelling in het petit palais in Parijs. 4 schilders uit dit land worden met hun werken tentoongesteld. Het zijn Ivan Grohar, Anton Azbe, Matej Sterne, Richard Jakopic en Matija Jama.


Aan het overlijden van de klarinettist Walter Boeykens is in de Nederlandse media opvallend weinig aandacht besteed. Hij was van 1987 tot 2003 verbonden als doceent klarinet aan het Rotterdams conservatorium.

 

Geen opmerkingen: