dinsdag 4 juni 2013

kerken en kathedralen


19 mei 2004 gingen we naar Inverness, waar we o.a. Blair Castle-Kinross en de St. Andrew cathedral bezochten.


Inverness ligt aan de monding van  de rivier de Ness en de inwoners beschouwen hun stad als de belangrijkste plaats van de Schotse Hooglanden. De stad heeft ongeveer 52.000 inwoners. 

De door Shakespeare beroemd geworden koning Duncan bouwde een burcht in de stad en was zo strategisch gelegen dat ze dikwijls in andere handen overging. In 1715 was de slag bij Culloden, waarbij de opstandige Jacobieten de nederlaag leden. Ondanks dat generaal Wade in Inverness een citadel bouwde om de stad te beschermen tegen de invallen van de Highlanders, slaagde hij daar niet echt in en door de voortdurende plunderingen van de Highland-Clan telt de stad slechts een handjevol historische gebouwen.
In de 19de eeuw werd het Caledonisch Kanaal aangelegd en even later kwam er een spoorweg, waardoor de stad opbloeide.

Inverness behoorde tot het bisdom Moray and Ross en de geestelijken daarvan koos Robert Eden in 1851 als bisschop. In 1866 viel het besluit om een nieuwe kathedraal te bouwen en men koos een jonge architect Alexander Ross om het ontwerp te maken. De eerste steen werd op 17 oktober 1866 gelegd door de aartsbiscchop van Canterbury Dr. Charles Longley.


1 september 1869 werd de kathedraal geopend en werden er inaugurele preken gehouden doorde bisschop van Oxford en de bisschop van Rochester.
Op 29 september zegende Bisschop Eden de kathedraal in. Opvallendste bezienswaardigheid zijn de glas-in-loodramen vervaardigd door Alexander Munro.

Geen opmerkingen: