woensdag 5 juni 2013

Levensbericht 3 juni 2013


Iedere kunstliefhebber kent de naam van Albrecht Dürer, maar die van Wolf Huber, is veel min der bekend, bij de gemiddelde kunstliefhebber. Toch was deze waarschijnlijk in 1485 in Feldkirch, Voralberg geboren kunstenaar een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Duitse School, een romantische stroming binnen de schilderkunst begin 16de eeuw. Deze romantiek liet zich vooral zien in het schilderen van landschappen.




Wolf was wat men noemt een late roeping, want hij begon pas met schilderen in 1517 en kenners zeggen dat hij direct al maniëristisch schilderde en een verhaal trachtte weer te geven in zijn werk w.o. veel grafiek te vinden is.




Over zijn jeugd en verdere leven weten we maar bitter weinig. Als leermeester wordt eem Hans Huber genoemd, wellicht zijn vader of zijn oom. In 1515 woont Wolf in Passau; maar pas in 1539  krijgt hij er zijn burgerrrecht. Men ziet hem als een belangrijk schilder want hij wordt hofschilder bij de prins-bisschop van Passau.





Naast de schilderkunst en de grafiek beoefende hij ook de houtsnijkunst en de architectuur. Overblijfselen van zijn ontwerpen zijn er niet en ook van zijn schilderijen zijn maar weinig exemplaren bewaard gebleven. 




Zijn beroemdste werk is het Anna-altaar dat hij maakte voor zijn geboorteplaats en dat te zien is in het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Hij schilderde het in 1521. In dit werk zien we de invloed van zijn beroemde tijdgenoot Dürer. 




Andere werken van hem zijn Vlucht naar Egypte te zien in Berlijn, de Kruisoprichting te zien in Wenen en van zijn portretten die hij na 1525 ging maken het portret dat hij schilderde van Jacob Ziegler, ook te zien in Wenen.




Wolf overleed in Passau op 3 juni 1553.

Geen opmerkingen: