dinsdag 18 juni 2013

levensbericht 14 juni


Jarenlang kocht ik op de maandag de Volkskrant en dat deed ik dat niet voor het sportkatern, maar voor de bijdrage van Kees Fens. Ik heb deze artikelen uitgeknipt en bewaard en ik lees ze nog regelmatig vanwege hun eruditie.

Fens werd geboren in Amsterdam op 18 oktober 1929 en hij bezocht aldaar het Ignatius College en van de drie colleges geleid door de Jezuieten. Na het behalen van zijn a-diploma ging hij in de avonduren MO Nederlands studeren. Vanaf 1959 was hij leraar Nederlands, eerst in Haarlem en later, vanaf 1964 aan de Frederik Muller Academie in zijn geboorteplaats.

Ondanks dat hij geen Universitaire opleiding had genoten, kreeg hij groot aanzien in de literaire wereld vanwege zijn doorwrochte studies en mede daarom werd hij in 1982 benoemd tot hoogleraar aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.


Hij heeft een aantal studenten begeleid bij hun proefschrift w.o. F.F.H. Raat en Jos Muyres. In 1994 ging hij met emeritaat.
 Vanaf 1955 begon hij met het schrijven van kritieken voor het weekblad De Linie, hij stopte daarmee in 1960 toen hij overstapte naar De Tijd; vanaf 1968 schreef hij deze literaire kritieken in de Volkskrant. In 1978 stopte hij met deze wekelijkse kritieken.
In 1962 stond hij samen met J.J.Oversteegen en H.U.Jessurun d'Oliveira aan de wieg van het literaire tijdschrift Merlyn, dat Close Reading propageerde. Ook dit veelgezochte tijdschrift is aanwezig in mijn bibliotheek.


Hij leed jarenlang aan een longziekte, waaraan hij op zaterdag 14 juni overleed. Tijdens zijn leven kreeg hij tal van onderscheidingen; in 2009 werd de brug tussen de Hartenstraat en de Reestraat, schuin tegenover zijn laatste woonhuis aan de Keizersgracht, naar hem vernoemd.

 

Geen opmerkingen: