zondag 30 juni 2013

levensbericht 26 juni


Ik heb geprobeerd van mijn hoofpersonage waaraan ik dit artikel wijd nog een you tube opname te vinden om te laten zien dat zij een groot actrice was. Maar helaas heb ik een dergelijke opname niet kunnen vinden.
Oudere lezers zullen haar ongetwijfeld herinneren uit de fatastische tv.serie uit 1975 gemaakt naar het prachtige boek van Louis Couperus Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan, waarin zijn de rol van tante Adèle Takma speelde


Myra Ward was niet haar eigen naam. Zij werd op 23 augustus 1916 geboren in het Limburgse Tegelen als Myra Sijrier. Haar vader speelde onder de naam Walter Ward acteur; zijn eigen moeder heette Catharina Ward. Toen Myra toneel begon te spelen nam zij de naam Ward over.

Al op 12 jarige leeftijd speelde zij haar eerste toneelrollen, deed aan ballet en maakte deel uit van de Fritz Hirsch Operette. Haar echte debuut maakte zij in 1935 bij het toneelgezelschap van Cor van der Lugt Melsert.


Zij trouwde met de hoorspelacteur Louis de Bree, dit huwelijk eindigde in 1949 met diens dood. Zij trad toe tot het Rotterdams Hofstadtoneel waar zij haar 2de echtgenoot leerde kennen, de geweldige acteur Paul Steenbergen met wie zij op 2 oktober 1950 trouwde.





In 1957 kreeg zij de hoogste toneelonderscheiding de Theo d'Or voor rol van Shen-Te in De Goede mens van Sezuan van Bertold Brecht.
In 1973 stapte ze op bij de Haagse Comedie, waar ze sinds 1949 speelde. Ze overleed op 26 juni 1990.


Naast het op de planken staan, speelde ze ook mee in films en t.v. series en ze is ook nog te horen in het radiohoorspel In Holland staat een huis,waar ze de stem van Dorry, de vriendin van Rob Doorsnee insprak.



Geen opmerkingen: