zaterdag 15 juni 2013

onbekende schilders


In mijn serie onbekende schilders gewijd aan Sloveense imporessionistische schilders, is deze keer Matej Sternen aan de beurt.



Matej werd op 20 september 1870 geboren in Verd. Hij volgde de lagere school in Krsko en daarna ging hij in de jaren 1888 tot 1891 naar een Technische School. Toch ging hij niet de techniek in maar vertrok naar Wenen waar hij ging studeren aan de Kunstacademie. In 1897 verliet hij Wenen en verhuisde naar München waar hij lessen ging volgen op de schildersschool van Anton Azbe, aan wie ik al een artikel heb gewijd.


Hij verbleef daar tot de dood van laatstgenoemde kunstenaar. In Wenen zag hij schilderijen van Franse impressionisten en dat inspireerde hem om samen met land-en tijdgenoten Rihard Jakopic en Matija Jama weer in Munchen te gaan studeren.
In tegenstelling met deze kunstbroeders bleef hij figuratief schilderen en zijn werken laten hoofdzakelijk portretten en vrouwelijke naakten zien.




Hij werd niet zozeer bekend om zijn eigen schilderijen, maar vooral als restaurateur van oude werken; daar besteedde hij ook zijn grootste tijd aan. Voorbeeld hiervan zijn het plafond in de Franciscaner Kerk in Ljubljana dat door een aardbeving in 1895 ernstig was beschadigd.




Politiek gezien had hij in de 2de Wereldoorlog sympathie voor de pro-nazi partij van generaal Leon Rupnik, die zelfs samenwerkte met de nazi's. Desondanks bleef hij na beeindiging van de oorlog ongestraft.


28 juni 1949 overleed Matei Sternen in Ljubljana.

Geen opmerkingen: