zaterdag 15 juni 2013

onbekende componisten


Tegenwoordig is de muziek van de Baltische republieken een onderdeel van de westerse muziek geworden en wordt ook regelmatig uitgevoerd. Maar dat wil niet zeggen dat er geen componisten zijn waarvan het bestaan voor de gemiddelde muziekkenner totaal onbekend was of is.

Bij mij was dat het geval bij Rudolf Tobias, die ik tegenkwam op het platenlabel BIS. Hij werd op 29 mei 1873 geboren in Kaïna op het eiland Hiimaa, behorende tot het Gouvernement Estland dat toen onderdeel vormde van het Russische Tsarenrijk.
Zijn vader die dominee was, gaf hem de eerste muzieklessen en op zijn negende schreef hij al zijn eerste composities. Tijdens zijn schooltijd in Haapsula, gelegen op het vasteland kreeg hij pianolessen van Catharina von Germet


Toen zijn vader dominee werd in Kullamaa, verhuisde het gezin daarheen. Rudolf ging studeren voor onderwijzer en volgde orgel - en pianolessen bij de componist Ernst Reinecke, die organist was van de Dom van Tallinn.
Omdat hij zich verder wilde bekwamen in de muziek vertrok Rudolf naar Sint Petersburg, waar hij orgellessen volgde bij Louis Homilius en compositielessen bij Rimski Korsakov. In 1897 studeerde hij af en ging daarna werken als organist en koordirigent aan de Estse Sint Janskerk in Sint Petersburg.

In 1904 keerde hij terug naar zijn vaderland en vestigde zich in Tartu. Hij had er twee banen, nl. onderwijzer en muziekleraar. Hij raakte er bevriend met Alexander Läte, met wie hij concerten organiseerde. Hij trad toe tot het literaire genootschap Noor Eesti (Jong Estland). Maar zijn pogingen om het muziekleven in zijn vaderland op een hoger plant te tillen, lukte niet en daarom verliet hij zijn vaderland en vertrok in januari 1908 naar West-Europa, waar hij achtereenvolgens in Parijs, München, Dresden, Parijs en Dubi woonde. Uiteindelijk bleef hij in Leipzig.
Toch verlaat hij deze stad in 1910 en gaat naar Berlijn, waar hij gaat werken als organist en muziekjournalist. Hij verkreeg het Duitse Staatsburgerschap en kreeg een benoeming aan de Hochschule für Musik.



Toen de 1ste wereldoorlog uitbrak moest hij in Duitse dienst en werd er tolk. Zijn gezondheid was zó  slecht dat hij tot zijn geluk ontslagen werd en zijn oude functie kon hervatten. 29 oktober 1918 overleed hij aan een longontsteking.
Zijn composities zijn hoofdzakelijk laatromantisch van strekking maar laat impressionisme en expressionisme horen. Hij heeft grote invloed gehad op de volgende generatie Estse componisten.
Helaas zijn veel van zijn werken verloren gegaan.



 

Geen opmerkingen: