dinsdag 18 juni 2013

Levensbericht 13 juni


De naam van de volgende heilige is bij de meeste mensen bekend, maar ik denk dat niet veel mensen weten dat Antonius van Padua, geen Italiaan was, maar een Portugees.
Hij werd 15 augustus 1195 in Lissabon geboren onder de naam Fernando Martins de Bulhoes, een rijke, adellijke familie. 




Slechts 15 jaar oud werd hij lid van de orde van de Augustijnen; zijn familie was het daar niet mee eens en om van dat gezeur af te zijn verhuisde Fernando naar Coïmbra waar hij rustig kon studeren.

Toen hij hoorde dat een aantal ordeleden van de Minrebroeders ( Franciscanen) de martelaarsdood waren gestorven, wilde Fernando zich ook wijden missiewerk en vertrok daarom naar Noord Afrika. Maar de daar wonende Moslims volelden niets voor het christendom en daarom ging hij de goede boodschap in Frankrijk en Italië brengen.
In 1222 werd hij tot priester gewijd in Forli en zijn openbaar optreden trok veel mensen, die zich door hem bekeerden tot het geloof. Franciscus van Assisi vroeg hem om theologie te gaan doceren aan de universiteit. 

Johannes Parenti de generaal-overste van de Franciscanen benoemde hem tot leider van de orde in Romagna, de streek waar hij twee jaar was rondgetrokken. Zijn gezondheidstoestand verslechterde snel en 13 juni 1231 dus slechts 36 jaar oud overleed hij in Padua. 
Nog geen jaar later werd hij door Paus Gregorius IX heilig verklaard. In Padua bouwde men rond zijn graf een Basiliek.
Antonius werd vroeger door katholieken aangeroepen als ze een voorwerp kwijt waren. 

Geen opmerkingen: